Читај ми!

Речник САНУ пред новим изазовима

Рада Стијовић и Владан Јовановић

Због подељених мишљења око назива Речника српскохрватског књижевног и народног језика настојаћемо да објаснимо зашто је у називу Речника САНУ остао двочлани назив за језик и зашто се планира израда електронског издања Речника српског књижевног и народног језика.

Пројекат око израде Академијиног речника дугорочан је, посебним законом је дефинисан и заштићен и претпоставка је да ће под тим називом бити и довршен. Међутим у овом часу поставља се и питање грађе која је раније била допуњавана делима и хрватских писаца што у новонасталим језичким ситуацијама може створити извесне недоумице, па и проблеме.

У емисији ћемо поставити и питање о идеји Стојана Новаковића о сакупљању језичке грађе и нужности израде речника по коме ће српска култура  бити препознатљива. Од замисли да се лексикографски озбиљно дело уради под називом Речник књижевнога народног језика српског отишло се даље.

Гости аутора и уредника Мелихе Правдић су проф. др Рада Стијовић, председник Уређивачког одбора Речника САНУ и др Владан Јовановић, члан Одбора за стандардизацију српског језика и редактор Речника САНУ.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 26. феб 2021, 19:08) - anonymous [нерегистровани]

Dobra ideja

Odlicna ideja je sto postoji mogucnost kasnijeg preslusavanja raznih emisija. Sve sto propustim mogu na miru da slusam kad meni odgovara.