Читај ми!

Рекапитулација 2020.

Као обично на крају једне или на почетку нове календарске године рекапитулирамо оно што се дешавало у протеклих 12 месеци на нашој уметничкој сцени из визуре Знакова.

Иако је 2020. година протекла у сенци пандемије коронавируса и измењеног социјалног функционисања, креативно стваралаштво је цивилизацијска тековина која не може да нестане.

Издаваштво је и прошле године, и поред свих ограничења, показало разнородност и снагу. Фондација колекције Трајковић објавила је „Теме српске уметности: Српска уметност 1950 - 2000" др Јеше Денгрија. Реч је о трећем, допуњеном, двотомном, репрезентативном издању познатог петокњижја, којим је анализирана српска уметност друге половине XX века кроз декаде.

У књизи, „Уметност и политике сећања: траума 1999", у издању београдске куће CLIO и Факултета драмских уметности, ауторка, др Нина Михаљинац је на мултидисциплинаран начин мапирала целокупну уметничку продукцију која се директно или индиректно односи на НАТО бомбардовање СР Југославије 1999. године.

И велике, репрезентативне, монографске изложбе су показале сав виталитет излагачког система великих институција. У Народном музеју остварена је изложба „Дамњан на искуствима Дамњана" на којој су представљена дела Радомира Дамњановића из збирке коју је његов брат Драгослав поклонио нашој најстаријој музејској институцији. С обзиром на то да су у поклон-збирци заступљени радови који осликавају адекватно све фазе развоја Дамњана, ауторка изложбе, Гордана Станишић, презентацији је приступила ретроспективно а каталог је конципирала монографски.

У Галерији САНУ, реализована је изложба „Влахо Буковац - сликарство непролазне лепоте". На изложби је приказан избор најзначајних Буковчевих дела насталих између 1878. и 1922, а која су позајмљена из многобројних институција и од колекционара из Србије, Хрватске и Словеније. Аутор и изложбе и каталога/монографије је др Игор Борозан.

И мање групне, као и самосталне изложбе су, уз сва прилагођавања, нашле своје место на мапи догађања. На групној изложби „Време 244'' 33' - Ива.Лаб" Слађане Петровић Варагић, у два излагачка простора Културног центра Београда, приказани су резултати стваралачког рада радионица „Интеракција" и „Ива.лаб", које организује Филм арт из Пожеге, а на којима учествују и филмски и визуелни уметници.

Уметник Марко Црнобрња је протеклу годину дочекао монографијом у издању Фондације Вујичић колекције, а крај године самосталном изложбом под називом „Све смо погрешно разумели...", у Галерији КЦБ.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво