Читај ми!

Завод за уџбенике у борби за опстанак

Јелена Ивановић, Гордана Кнежевић Орлић и Христина Микић.

Да је Завод за уџбенике у изузетно тешкој ситуацији сазнајемо и из саопштења Одељења историјских наука САНУ и Извршног одбора САНУ.

Између осталог апелује се на доношење новог Закона о уџбеницима сличном ономе који се примењивао од 1973. до 1993. године.

На слободном тржишту издавачи уџбеника нису равноправни, тврде академици. У јавности се већ у полемичком тону коментарише ова ситуација уз објашњење да је Завод за уџбенике јавно предузеће и да не зависи од државног буџета.

У Заводу за уџбенике постоји нада да ће држава пружити помоћ у смислу заштите јавног интереса у области уџбеничког издаваштва.

Предмет коментара јесте и позиција домаћих издавача уџбеничке литературе, а чији је страни оснивач.

Несумњиво је да имају велики успех у изради уџбеника за наш школски систем.

О овим темама разговарамо, а гости ауторке и уреднице Мелихе Правдић су Јелена Ивановић (Завод за уџбенике), Гордана Кнежевић Орлић (Издавачка кућа Klett  из Београда) и стручњак за економију културе Христина Микић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 11. дец 2020, 15:55) - Miroslava [нерегистровани]

odlicna emisija

Odlican razgovor i strucni sagovornici. Lepo objasnjena razlika izmedju privatnog izdavastva i javnog interesa i razlicitih efekata liberalizacije trzista . Meliha pravi najbolje emisije!!!!