Читај ми!

Мали Шенген

За лакши и бољи живот...

Иницијатива за формирање мини Шенгена покренута је 10. октобра 2019. у Новом Саду, потписивањем споразума између лидера Србије, Албаније и Северне Македоније. Уследиле су декларације из Охрида и Тиране. Циљ мини Шенгена је да се омогући слободан проток капитала, роба, услуга и људи између три земље, односно омогући грађанима да живе и раде у другој земљи, лакше прелазе границе, да роба мање чека на прелазима и слично. Лидери три земље потписнице упутили су позив да се прикључе и остале државе „балканске шесторке" - Црна Гора, БиХ и Косово.

Да би овај савез заживео, потребна је политичка воља, решавање билатералних спорова у земљама Западног Балкана и синхронизација деловања Европске уније и САД.

И поред свих проблема, мини Шенген наставља да поприма контуре иако се суочава и с критикама да је то покушај стварања Велике Србије, Велике Албаније или обнова Југославије.

Економски, углавном, нико нема шта да приговори тој иницијативи.

Да ли је мини Шенген награда или казна? Да ли је на делу макси превара или најбоље што се десило у региону у овом веку? Да ли бисмо остварењем овог пројекта били корак ближу ЕУ?

Говоре: др Мина Зиројевић из Института за упоредно право, Љиљана Сталетовић,уредник у часопису Српска економија и Живојин Ракочевић, новинар, писац и директор Дома културе из Грачанице.

Аутор: Душанка Петровић

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се