Читај ми!

100 година у етру

Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

Централни део емисије биће посвећен стогодишњици од почетка рада прве комерцијалне радио-станице, KDKA у Питсбургу, у Пенсилванији. Наиме, 2. новембра 1920. Френк Конрад Весингхаус, инжењер и научник, власник компаније „Вестингхаус електрик", у етру је пратио изборну трку између председничких кандидата Ворена Г. Хардинга и Џемса Кокса.

Забележено је да је програм пратило око 1.000 слушалаца тада новог медија, а резултате избора прочитао је Лио Розенберг, који је тако постао први професионални спикер у историји радија. Убрзо је KDKA запослила и првог спортског коментатора, Харолда Арлина, стручњака за амерички фудбал, од 1921. емитовали су и први религијски програм „Ваздушна црква", први су преносили преко радија позоришну представу, емитовали прву рекламу итд.

На срећу, има и важних архивских и документарних снимака који могу да нам илуструју почетак рада станице KDKA. У њима ћемо уживати, а у причи нашег дописника из САД Александра Жигића сазнајемо какву улогу и значај радио на „новом" континенту има читав век касније.

У рубрици „Кутија за памћење" емитујемо одломке из разговора који је Милош Јевтић водио са књижевником Богданом Чиплићем, етнологом, истакнутим драмским писцем, једно време управником Српског народног позоришта и оснивачем тамошње Опере. Чиплић је за циклус емисија Гост Другог програма говорио 1977. године, а ових дана обележићемо 110 година од његовог рођења.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво