Читај ми!

О путовањима

„Путовати - значи живети", наслов Кишовог есеја за који му је послужила реченица Ханса Кристијана Андерсена, лајтмотив је Гутенберговог одговора посвећеног путовањима.

Непосредан повод за ову тему је панорама савремених прича о путовању Зов даљине, коју су приредили Љубица Арсић и Дејан Михаиловић. Осим уводне приче Петера Хандкеа, деветнаест наших савремених приповедача написало је приче инспирисане путовањима ( Р. Петковић, Г. Ћирјанић, В. Кецмановић, Ј. Ленголд, С. Ваљаревић, А. Гаталица, Г. Петровић...).

Путовање као тема, као амбијент или рефлексија, путовање светом и путовање по себи различити су поводи за ове приче, о чему нам, између осталог, говори Љубица Арсић.

Пасионирани путник је писац Драган Великић, у чијем књижевном опусу путовање представља незаобилазну тему. Великић нам открива шта за њега путовање значи, како је ову тему обрађивао у различитим књижевним жанровима, који су му писци и која дела били инспирација када је о путовањеу реч...

Пре једног века Јелена Ј. Димитријевић писала је путописе са својих путовања широм света. О њеним путописима из Америке, али и онима из Ниша и Солуна говори нам професорка Биљана Дојчиновић, која је приредила већину њених путописних књига.

Уређује и води Соња Миловановић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 31. окт 2020, 21:06) - Радомир Теодосијевић [нерегистровани]

....

Одлична тема и одлични саговорници. Све похвале уредници емисије и организаторима на остареној емисији са дивним писцима као саговорницима. Сваког Петка радо слушам Гутембергов одговор, заиста се сви аутори из петка у петак труде да на сјајан начин испрате актуелности у домаћем књижевном.старалаштву.
Велики поздрав из Чачка
С поштовњем
Радомир
ученик Гимназије у Чачку
редовни слушалац емисије Гутембергов Одговор РБ2