Читај ми!

Лекови који се користе против вируса корона

У емисији Хоћу да знам разговараћемо о томе на који начин се лекови развијени за терапију других болести могу применити у борби против новог вируса корона.

Откривамо и како се развијају деривати хлорокина у циљу смањења токсичности и повећања ефикасности против SARS-CoV-2.

Гост емисије Хоћу да знам биће академик Радомир Н. Саичић, редовни члан Српске академије наука и уметности и професор Хемијског факултета Универзитета у Београду.
Фонд за науку Републике Србије објавио је резултате јавног позива у оквиру Специјалног програма истраживања COVID-19, а проф. Саичић је руководилац једног од 14 пројеката којима је одобрено финансирање.


Разговараћемо и о сарадњи коју је, за потребе овог пројекта, тим истраживача из Београда започео са колегама са Института „Пастер" у Паризу, чији су стручњаци до сада освојили десет Нобелових награда, а осврнућемо се и на богата искуства лабораторије којом руководи проф. Саичић у синтези природних производа као што су таксол и његови деривати, који се примењују у хемиотерапији.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво