Први гудачки квартет Леоша Јаначека

Велики чешки композитор Леош Јаначек је тек пред крај живота компоновао оба своја гудачка квартета.

Први је инспирисан Толстојевом приповетком „Кројцерова соната" и биће представљен у првој емисији Аутограм ове недеље, коју уређује и води Горица Пилиповић.
Јаначек је, додуше, компоновао и један квартет током студија у Бечу, али је он изгубљен. Први квартет је, заправо, поруџбина, али очигледно је да је Јаначек дуго био под утиском Толстојевог текста који говори о љубави, брачној и ванбрачној, јер је и сам био у сличној ситуацији. Тридесет пет година млађа и удата Камила Штослова, додуше, није му узвратила истом мером, али је зато инспирисала сва његова потоња дела. Иначе, Толстојев јунак је муж који из љубоморе убија своју жену пошто је налази с љубавником, виолинистом с којим је она, будући пијанисткиња, свирала Бетовенову „Кројцерову сонату". Муж говори о страшним и опасним моћима музике која може да наведе људе на ненормалне поступке.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво