Свирање на фрули

„Основа сваког саборског окупљања јесте брига о корену, али и о стаблу једног народа, а корен српског народа незамислив је без фруле”, речи су професора Миодрага Азањца, идејног творца народног окупљања у Прислоници.

Свирање на фрули, као домен усмене традиције и аутентичног израза, присутно је међу становништвом на територији целе Србије. Ове године, због епидемиолошке ситуације, одложен је 33. Сабор фрулаша „Ој, Мораво".
Уз искрене жеље да се наредне године поново окупимо, данас у емисији Од злата јабука путујемо у Прислоницу код Чачка где се на најбољи начин негује и чува културно наслеђе, у колевку најбољих фрулаша, веома значајно место на културној мапи Србије. У емисији слушамо музичко-документарни материјал који смо забележили на претходним такмичењима. На традиционалном инструменту свираће најбољи ‒ Бора Дугић, Добривоје Тодоровић, Неда Николић, као и награђени у категорији изворног музицирања, којима признање додељује Радио Београд 2: Далибор Тодоровић, Стефан Радовановић, Душан Антић и Вељко Петронијевић.

Аутор: Драгана Маринковић

број коментара 0 Пошаљи коментар