О историји и псеудоисторији

Гости емисије су историчари: Дејан Ристић и др Александар Узелац.

Шта је историја, а шта псеудоисторија? Готово свако поједностављено приказивање научних открића, са уношењем романтичних момената, и прављењем од научника-историчара некаквих хероја, према Дагласу Алхину, већ само по себи спада у псеудоисторију, или лажну историју. Према писцима Мајклу Шермеру и Алексу Гробману, псеудоисторија је "поновно писање прошлости у дневно-политичке сврхе, или зарад стицања личне користи".

Зашто сада буја псеудоисторија, да ли је то карактеристично само за српску средину или цео наш регион, о "бечко-берлинској" и "аутохтонистичкој" историјској школи, колико је потенцирање приче о старости Срба штетило српским националним интересима у 19. веку, а колико данас, ко подржава псеудоисторију, зашто је толико медијски присутна и институционално подржана, да ли су сами историчари и историјска струка реаговали на прави начин до сада, како се то рефлектује на школство и уџбенике из историје? Ово су нека од питања за госте овонедељне Ризнице, у оквиру теме - историја и псеудоисторија, историчаре - Дејана Ристића и др Александра Узелца.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво