Леонард Бернштајн - Симфонија бр.1 "Јеремија"

"Дело које сам целог живота писао говори о борби која је рођена у нашем веку, а то је криза вере", изјавио је 1977. године славни амерички диригент и композитор Леонард Бернштајн, чију ћете Прву сифмонију - Јеремија - слушати у данашњој емисији.

Симфонија је била завршена 1942, али прве идеје потичу из 1939. године када је Бернштајн скицирао дело које је назвао Јеврејска песма за сопран и оркестар, засновано на тексту из Књиге тужбалица. Неколико година касније схватио је да би поменута песма била логичан завршетак два става које је већ замислио инспирисан причом о пророку Јеремији. Чињеница да Симфонија нема уобичајена четири става, збуњивала је поједине диригенте, али је композитор изјавио да "није имао ни времена ни енергије за IV став" и да је то "било све што је имао да каже у овом делу", које доноси извесну утеху свима онима који су о питањима вере размишљали слично као Бернштајн.

У данашњој емисији Аутограм, коју уређује Маја Чоловић Васић, ову симфонију ћете слушати у тумачењу Џени Турел и Њујоршке филхармоније, којом диригује композитор.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Аутограм Аутограм

Аутор:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У АУТОГРАМУ представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]