Ђузепе Самартини: Концерти за оргуље

Џон Хокинс, један од најугледнијих енглеских историчара музике, тврдио је да је његов савременик Ђузепе Самартини највећи обоиста којег је свет икад видео, а да је као композитор раван Корелију и Ђеминијанију.

Међутим, открива и да је он понекад уништавао нека своја дела, посебно концерте и сонате, због несупеха који су доживела на премијери. Срећом, лондонски издавач Џонсон успевао је да дође чак и до таквих партитура, па управо њему можемо да захвалимо за издање збирке од четири концерта за оргуље или чембало опус девет, објављене 4 године након ауторове смрти. Упркос Самартинијевој лошој процени, странице ове збирке, чак и када бисмо пред собом имали само њих, биле би нам довољне да сагледамо све његове блиставе потенцијале као композитора.

У данашњем Аутограму представићемо Самартинијеве Концерте за оргуље или чембало опус 9. Чућете их у интерпретацији оргуљаша Фабија Боницонија и чланова ансамбла Ла Рисонанза.

 

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво