Активна галактичка језгра

Саговорник: др Еди Бон, Астрономска опсерваторија Београд

Током двадесетог века и почетком текућег, двадесетпрвог, научници су умногоме упознали структуру галаксија, укључујући и нашу властиту, али су се у исти мах сусрели са новим великим загонеткама.

Међу овим загонеткама значајно место заузимају активна галактичка језгра - појам који је повезан са супермасивним црним рупама, упечатљивим објектима који нам пружају прилику да стекнемо дубљи увид у природне законе - законе који подједнако управљају оним сићушним и оним огромним, оним што нам је близу и оним што је од нас готово незамисливо далеко.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Ненад Ђорђевић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Соларис Соларис

Аутор:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]