Америка у црном

Седам дана немира

Почетком шездесетих година прошлог века, Мартин Лутер Кинг је у легендарни марш на Вашингтон кренуо сањајући да се Америка једнога дана саживи са сопственим кредом да су сви људи рођени једнаки. Половином те деценије под снажним притиском нараслог антирасног покрета укинути су сви преживели расни прописи.

У реалном животу Америке, међутим, остале су да живе последице дуге историје дискриминације, сегрегације и ропства којима су Афроамериканци вековима били изложени у новом свету. Лутеров сан тешко се пробијао у светлу беле Америке. Због тога су црнци и у протеклих пола века у потрази за једнакошћу и правдом били принуђени да често окупирају улице и тргове многих америчких градова.

Актуелни немири и протести због прекомерне употребе полицијске силе и смрти Џорџа Флојда у Минеаполису зато нису изненађење. Новост је да се они први пут дешавају тако широко од источне до западне обале, у тако великом броју држава, градова и са тако пуно огорчених и незадовољних.

О чему се ради, где се крију прави узроци таласа протеста, каква је њихова природа и могуће последице за Речено и прећутано говоре професор Иван Вујачић, бивши амбасадор у Америци и Обрад Кесић, политички аналитичар из Вашингтона.

Аутор емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво