Јосиф Стаљин

Говоре др Слободан Рељић и др Алексеј Тимофејев

Совјетски диктатор грузијског порекла Јосиф Висарионович Џугашвили Стаљин, за део народа бившег СССР-а био је симбол победе над нацистима, а за други део тиранин који је затварао, убијао и прогањао неистомишљенике и невине људе, 2017. кад су питали Русе ко су најважнији људи у историји света, они су на прво место ставили - тавариша Стаљина. Испред Пушкина, Лењина, Петра Великог, Ајнштајна и Гагарина...

Од „велике легенде" о злочинцу остале су фронцле пропагандног билборда преко којих писац Захар Прилепин исписује „Писмо другу Стаљину" руских либерала. "Ти си учинио Русију оним што она никада није била - најјачом земљом на земаљској кугли. Ниједна империја током читаве историје човечанства никада није била јака тако као Русија у твоје време." И заиста, шта да каже поштен либерал него: „Коме се све ово може свидети?" Јер, „ми смо ти за све дужни. Нека си проклет." Потпис: Руска либерална јавност.

Интересантно је то, што се током ове деценије тренд раста популарности и признања историјског значаја Јосифа Висарионовича у савременој Русији убрзао: у периоду од 2012. до 2018. широм земље постављено је најмање десет његових бисти и статуа, од којих је најпознатија и најмонументалнија она на Криму; постављена 2015.

У новом читању европске историје трендови су другачији. Стално присутни покушаји изједначавања две идеологије и два диктатора (Стаљина и Хитлера).

Говоре др Слободан Рељић (писац предговора за књигу Генералисимус) и др Алексеј Тимофејев, историчар.

Аутор Душанка Петровић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара