Генијални ум Косте Стoјановића

У разговору са проф. др Александром Петровићем, представљамо Косту Стојановића, 1867-1921, математичара, државника, утемељивача математичке економије, претечу кибернетике, визионара, преводиоца, песника.

Коста Стојановић је био професор Велике школе и Београдског универзитета. Поред универзитетске, имао је и богату политичку каријеру и налазио се на важним државним и политичким положајима, осам пута је биран за министра у Краљевини Србији и Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца.

У својој студији "Тумачење физичких и социјалних појава", Коста Стојановић темељно је разрадио замисао да се помоћу термодинамичких категорија може управљати друштвеним токовима, што чини основу кибернетике.

Пред смрт, радио је са министром Милорадом Драшковићем на припреми предлога Закона о ревизији имовине ратних профитера и у владиној комисији за одређивање размере корупције у ратним годинама.

Милутин Миланковић је на испраћају Косте Стојановића између осталог рекао: "Дошао је, да као свештеник науке, у овом храму, проповеда велике истине, које се дотле нису чуле. Математичка физика бави се мртвом природом, али је њега интересовао цео свет, њега је интересовао живот. Зато је катедра била уска за његов рад. Стојановића је занимао друштвени живот - та жива машина са милионима точкова, коју је звао друштво, и на којој је применио законе термодинамике. Тако је сазидао први мост између теоријске физике и социјалних појава. Својим положајем и искуством био је најпозванији, у целом научном свету, да великим искуствима Првог светског рата, да облик математичких закона."

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво