"Политикина награда" Перици Донкову

Изложба "Слепа вера" Перице Донкова

Жири у саставу Љиљана Ћинкул, Гордана Добрић, Уна Поповић, Марија Ђорђевић и Саша Јањић (председник) прогласио је изложбу "Слепа вера" Перице Донкова, одржану у Кући легата у Београду протекле јесени, за најбољу изложбу у 2019. години. Ово традиционално и престижно признање биће додељено лауреауту на дан "Политике" 25. јануара.

Истичући да је Донков један од најизразитијих сликара неоенформела у Србији и бившој Југославији, професор Факултета ликовних уметности у Нишу, који годинама ради предано и енергично, стварајући у континуитету консеквентан опус, жири "Политикине награде" навео је у образложењу, да се у контексту његових дела препознаје свест о угрожености појединца, о егзистенцијалној тескоби савременог човека, о отуђењу, деструкцији и општој несигурности.

 

На изложби "Слепа вера", Перица Донков се представио радовима насталим у последње три године, и сходно простору Куће легата, били су структуирани у пет целина: "Соба са погледом", "Поступак за тетовирање властитог ткива", "Равнање главе", "Глува соба" и "Слепа вера". Сваки сегмент изложбе постављен је тако да асоцира на сакралне просторе, с доминантном, централном сликом великих димензија на чеоном зиду, чиме се Донков надовезује на своја ранија истраживања сопствених "светих места", склоништа од дистопијског окружења.

Према речима самог Донкова, на семантичком нивоу то је даља разрада "слике као склоништа", лично бекство од патологије времена и суноврата свих вредности, те његово ослобађање од привида којим смо окружени. На сликама доминирају хоризонталне линије и поделе површина, као својеврсни седименти, наслаге различитих "материјала", сабијених, пресованих, како би пружили што бољу заштиту унутар склоништа.

Додељивање награде Перици Донкову за изложбу "Слепа вера" још је један показатељ колико Знакови своју оријентацију заснивају на квалитету. Поводом "Политикине награде" реемитујемо разговор с Перицом Донковим, вођен током трајања изложбе.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво