Пут свиле

Истанбул

За већину Турака Истанбул је увек био центар света: највећи град, најпрометнија лука, средиште трговине, индустрије, медија и уметности, никада није чак ни дошао у опасност да му Анкара постане истински ривал. Мада су Турци поносни на модерну престоницу труске Републике, за Истанбул их везује љубав. Искрена, сетна, страствена, понекад неузвраћена, али увек љубав.

Величина Истанбула почива у његовој прошлости, колико и садашњости, а њени знакови свуда су видљиви. Када слетите на модеран аеродром и сјурите се у град дуж широке аутостраде, прво што ћете срести су високе одбрамбене камене зидине са кулама, које је у четвртом веку подигао византијски владар Теодосије. У последњих хиљаду година освајачи су успели да их пробију само два пута.

Музичко друштво за шетњу кроз вреву модерног Истанбула, у данашњем Путу свиле, пружиће нам групе Ахмета Хаџија Текбилека и Тристана Дрисенса и, наравно, трио Таксим.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 13. окт 2019, 22:28) - anonymous [нерегистровани]

Sve pohvale

Divna emisija!
Samo nastavite tako!
Ljubodrag

 Пут свиле Пут свиле

Аутор:
Ивана Комадина

ПУТ СВИЛЕ, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]