Аутограм

Ђузепе Самартини: Концерти за обоу

Ђузепе Самартини, старији брат композитора Ђованија Батисте, био је за живота слављен као виртуозни обоиста, али релативно мало познат као композитор. Мада је свирачко умеће засењивало његов композиторски дар, настојања истраживача с краја 20. века открила су да је и овај други аспект Самартинијевог талента био изванредно развијен.

Два Самартинијева концерта за обоу, опус 9 и опус 12, којима смо посветили данашњи АУТОГРАМ, пронађена су у његовој манускриптној збирци 12 концерата, која се још увек налази у Британској библиотеци у Лондону. Сложености бравоурозних пасажа у првом ставу Концерта опус 12 тешко се може наћи пандан у целокупној литератури за овај инструмент.

Обоисти нису били свесни овог изазова све до 2010. године када су ова два концерта била први пут снимљена. Учинили су то обоиста Франческо Кваранта и ансамбл I Musici Ambrosiani, под управом Паола Супе, у чијем ћемо тумачењу и ми у данашњем АУТОГРАМУ чути ова два Самартинијева дела.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Аутограм Аутограм

Аутор:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У АУТОГРАМУ представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]