Време музике

Инспирација Моцартом

Музика Волфганга Амадеуса Моцарта не само да привлачи слушаоце од његовог доба до данас већ инспирише и друге музичке ствараоце. У данашњој емисији Време музике уредница Горица Пилиповић скреће пажњу на неке композиторе и њихова дела инспирисана Моцартовом музиком.

 Лудвиг ван Бетовен је, на пример, компоновао варијације за виолину и клавир на тему арије Фигара из Моцартове опере „Фигарова женидба". Он је применио уобичајену форму у свом стваралачком одговору на музику другог композитора - узео је једну Моцартову тему и варирао је на неколико начина. Феручо Бузони се, на почетку ХХ века, међутим, упушта у смелији подухват дајући своју интерпретацију финала Моцартовог Клавирског концерта бр. 19.
А на крају ХХ века, у складу са идејама постмодернизма, Милан Михајловић прво парафразира један Моцартов наслов - „Мала ноћна музика" постаје „Мала жалобна музика" - а затим узима материјал II става Моцартовог Клавирског концерта КВ 484 и једноставно га цитира у поменутој композицији.

И, коначно, после разних одговора на инспирацију Моцартовом музиком, долазимо до музике писане у Моцартовом духу. Петар Чајковски је гостима на балу у II чину опере „Пикова дама" као забаву наменио један интермецо а ла Моцарт.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво