Ризница

Заборављени великани - Драгољуб Јовановић (1895-1977)

Учесник, тумач, сведок политичког живота у Србији у првој половини XX века, двоструки сорбонски доктор наука, професор Правног факултета у Београду, оснивач Сељачке народне странке, а због својих сукоба са режимом Краљевине Југославије, а касније и комунистима, у затвору је провео тринаест година. Др Драгољуб Јовановић (1895, село Гњилан, Пирот-1977. Београд) за собом је оставио у рукопису обимно дело, сада сабрано у 16 томова. Дванаест књига Јовановићевих Сабраних дела представљају његове "Политичке успомене", у којима сведочи о свом времену и савременицима, а четири "Медаљоне", збирке портрета неколико стотина личности са којима се његов животни пут укрштао. Кроз белешке Драгољуба Јовановића промичу многе познате и заборављене личности, државници, политичари, научни и културни радници, професори универзитета, јавне личности из предратног, ратног и поратног времена. Пред нама су и портрети, поред осталих, Стјепана Радића, Светозара Прибићевића, Милана Грола, Милана Недића, Димитрија Љотића, Слободана Пенезића-Крцуна, Милована Ђиласа, Моше Пјаде и многих других.

Поводом научног скупа у Српској академији наука и уметности, у оквиру циклуса "Друштвена и политичка мисао у Србији 19. и 20. века" организован је научни скуп о др Драгољубу Јовановићу, професору Правног факултета у Београду, оснивачу Сељачке народне странке, писцу обимног дела које је сада сабрано у 16 томова, интелектуалцу који је због својих политичких ставова, у оба режима Југославије, у затвору провео, укупно, 13 година, у данашњој Ризници о животу и делу ове значане личности говори др Драган Симеуновић, професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво