Памтивек

Тршћанска криза

Југословенска армија, пред сам крај рата, ослободила је Трст и држала контролу над градом све до 12. јуна 1945. године. Тај је период у историји познат је као "Четрдесет дана Трста". То је био окидач којим је почела такозвана Тршћанска криза.

Слободна територија Трста се сатојала од: града Трста и обалног појаса који се данас налази у Италији (зона А) и дела истарског полуострва (зона Б). Слободна зона престала је да постоји 1954. године, потписивањем Лондонског споразума. Зона А је тада прикључена Италији, а зона Б Југославији.

У данашњој емисији слушамо документарни запис из 1949. године и обраћање Јосипа Броза Тита поводом међународних притисака да се Трст врати Италији.

Избор из тонског архива: Снежана Бићанин

број коментара 0 Пошаљи коментар
Памтивек Памтивек

Аутор:
Снежана Бићанин

Емисија која ће покушати да афирмише богатство Звучног архива Радио Београда, у коме се чувају занимљиви, ексклузивни снимци стварани током целог једног века, колико траје историја нашег радија. То богатство протоком времена све више добија на вредности. У њему се налазе звучни записи важних историјских догађаја, разговори са најважнијим личностима двадесетог века, стихови у интерпретацији најчувенијих песника. Емисија „Памтивек“ покушаће да упозна слушаоце Радио Београда 2 са неким од тих ретких снимака. [ детаљније ]