Ризница

Традиционално архитектонско наслеђе Старе планине

Стара планина, најстарије копно на Балкану, једном трећином се простире у Србији, а са две трећине у Бугарској, према којој једним делом (југоисточно) представља природну границу.

У загрљају миџорског лука, у изразито планинском рељефу, видлича кукла, глама, у красној заравни Тепоша, простору испресецаном брзим, бистрим рекама: Височицом, Темштицом, Топлодолском, Јеловичком, Дојкиначком реком, у условима умерено континенталне планинске климе, спонтано су настајала старопланинска села.

У данашњој Ризници, о традиционалном архитектонском наслеђу у региону Старе планине, разговарамо са др Горицом Љубенов, дипл. инж. архитектуре, ауторком истоимене изложбе, која је представљена и у Галерији науке и технике САНУ у Београду и са Снежаном Ристић, уредницом Редакције за културу Радио Београда 2, дипл. инж. архитектуре.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво