Ризница

Крунисање 1217.

Оно што је отац, велики жупан Стефан Немања започео синови су остварили: крунисање (1217, Стефан Првовенчани) и аутокефалност цркве (1219, Свети Сава, први српски архиепископ).

У данашњој Ризници о околностима и историјским приликама у вези са добијањем круне 1217. и успону краљевине, говоре проф. др Синиша Мишић и проф. др Радивој Радић (Филозофски факултет у Београду). У емисији, чућете одговоре и на питања, какви су били услови да се добије круна из Рима, да ли је тиме постојала опасност да се Србија покатоличи, да ли стварањем краљевине немањићка Србија има даље тежње да замени, у то време покорену Византију, потом, колико је историјски релевантно двоструко крштење великог жупана Стефана Немање, а чућете и одговор зашто се много мање зна и говори о преднемањићком периоду и њеним владарима.

Аутор и водитељ емисије је Душанка Зековић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ризница Ризница

Аутор:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]