Културни кругови: Филморама

У првом делу емисије бележимо најзначајније догађаје из културе, а затим следи "Филморамa" посвећена седмој уметности.

На почетку темата сазнаћете какав је програм ПАФФ-а, међународног такмичарског фестивала ауторског дугометражног и кратког филма, чије ће треће издање бити одржано од 7. до 11. септембра на више локација у Панчеву. Фестивал обухвата шест филмских програмских целина и бројне пратеће програме, међу којима је и изузетно значајана радионица филма Мали Филм намењена најмлађима.

Биће речи о два посве различита филма снимана у Србији, која заједничко имају и то што су њихови аутори странци.

Индијском редитељу Шридару Шридару Сага о три невина мушкарца, седми је филм сниман на нашим просторима. Занимљиво је да је он филм паралелно снимао у Србији са домаћим глумцима, али и у Пољској, са пољским глумцима, па ће у новембру остварење, за које кажу да подсећа на култну комедију Америчка пита, имати две премијере.

Лоран Руи, који већ дванаест година живи у Београду и ради као новинар-дописник за француске електронске медије, сасвим случајно је одлучио да се упусти у снимање свог првог филма, упознавши на Кустендорфу глумца Арноа Ембера. Њихово познанство резултовало је филмом На граници, који нас води у блиску будућност и прича причу о емигрантима на сасвим другачији начин од оног на који смо навикли.

Шридар Шридар и Лоран Руи у разговору са Аном Вучковић говоре о свом раду, предности снимања у Србији и датумима приказивања свијих филмова.

Говорићемо и о дугометражном докуметарном филму Небеска тема Младена Матичевића, филмској посвети Влади Дивљану. Чућете звучне белешке са радионице Work in progress која је одржана у оквиру Фестивала музичког документарног филма Dok'n'Ritam.

Емисију уређује и води Невена Матовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Културни кругови Културни кругови

Аутор:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]