Гости из прошлости

Наши данашњи гости из прошлости долазе из Врањева – колевке српског позоришта. Свештеник у родном Врањеву – именом Лука Поповић имађаше пет кћери и двојицу синова. Након његове промене света, сва се деца одметнуше у позориште. Урачунав снахе, зетове и унучад, из поповске породице готово две десетине чељади испињало се на позорницу да игра комаде или да пева.

У првој постави глумаца Српског народног позоришта обрело се шесторо деце и четворица зетова Лукиних! Половина читавог глумишта! Деца поп Луке били су: Катарина-Катица Поповић, Драгиња Ружић-Поповић, Љубица Коларовић-Поповић, Јелисавета-Јеца Добриновић-Поповић, Софија Максимовић-Вујић- Поповић, Лаза Поповић и Паја Поповић. Лаза је био саставио и сопствену путујућу трупу. А по оснивању Народног позоришта дошао је у Београд са сестром Љубицом и зетом Николом Коларовићем, и постао први редитељ.

Једна од унука Луке Поповића беше Зорка Тодосић, а друга Емилија Поповић.

Аутор текста: Бранислав Тодоровић-Клинић

Уредник: Мирјана Блажић

Радио Београд 1, 13.00 


број коментара 0 Пошаљи коментар
Гости из прошлости Гости из прошлости

Аутор:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]