Читај ми!

Био4 кампус - умрежавање науке

Лабораторија „Ватрено око“ омогућила је анализу великог броја узорака у пандемији вируса ковид 19. Њени капацитети у Србији се могу искористити и за анализу узорака на друге вирусе. Управо конструкција те лабораторије показала је огроман научни и иновациони потенцијал наше земље. Који су циљеви министарства за науку, технолошки развој и иновације у 2023. години? Колико ће средстава бити издвојено за науку у 2023.години? Шта представља изградња БИО4 кампуса? Шта ће за биомедицину значити пројекат 1000 генома? Каква је улога Центра за секвенцирање генома у развоју пољопривреде? О томе говори ресорна министарка Јелена Беговић чији је тим конструисао и лабораторију „Ватрено око“.

Држава је 13.јануара почела емитовање обвезница укупне вредности 42,4 милиона евра ради регулисања обавеза по основу обештећења за одузету имовину после Другог светског рата. Прва емисија је укупне вредности 6,8 милиона евра, а обвезнице ће доспевати у пет годишњих рата, од јануара 2024. године до јануара 2028. године. Друга емисија износи 29,9 милиона евра и доспева у 12 годишњих рата, од 2024. до 2035. године.Трећа је вредна 5,7 милиона евра и доспева у годишњим ратама од 2024. до 2033. године. Обвезнице садрже унапред обрачунату камату од два одсто годишње. У којој мери се реституција у Србији показала као успешна? Да ли су сва средства већ обезбедјена и колико је незадовољних грађана, питамо Страхињу Секулића, директора Агенције за реституцију.

После најава реформе пензијског система, сви француски синдикати позвали су на јединствене, дуготрајне штрајкове запослених. По плану који је представила премијерка Елизабет Борн, од 2030. године радници ће ићи у пуну радну пензију тек од навршене 64. године живота под условом да имају најмање 43 године стажа. У старосну пензију би се и даље ишло са навршених 67 година живота колики год да је радни стаж. О томе шта  је све спорно у предложеним реформама које су по први пут након дванаест година ујединиле и левицу и синдикате разговарамо са нашим дописником из Стразбура Наташом Јокић.

Уредник и водитељ Дијана Иванов Кадић.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво