Читај ми!

Пандан није мушка панда

На тастатури су слова Н и М једно до другог, и пре него што било шта даље кажем, унапред се ограђујем - можда је словна грешка у куцању! Али како толико пута да се погреши? Највише пандама има у коментарима на друштвеним мрежама, а нарочито су занимљиви они на језичким форумима када се поведе дискусија о некој недоумици, па се тражи пандам неком облику. Интернет портали су расадници пандама, па читамо како су "руски шкриљци пандам руском гасу", у најави популарне серије да је неки лик "пандам политичару тог ранга", а ако неког у свакодневном говору опоменете да се не каже пандам наго пандан, обавезно следи питање: "Шта ти је то пандан, мушка панда?"

Још боља дефиниција панДАна је у Речнику српског језика где се каже да је то "оно што је нечему врло слично, истоветно, једнако, паралелно нечему другом". Ако је нека особа нпр. пандан мени, онда се она може упоредити са мном по некој заједничкој особини, навици, понашању, образовању... и може имати и одречан облик. На пример: међу радијским водитељима нема нам пандана у познавању нашег језика.... Бенефит и слушаоцима и нама!

Како нема користи од бенефита? Нисам неки стручњак за финансије, али знам да је бенефит и форма исплате у новцу, а тако се зове и издавање ваучера за који се може добити новац. А како то знам? Па шта мислите, како идем у бању него с тим ваучерима. Добро то сад није важно, свако има неку шему илити схему за преживљавање, са бенефитима или без њих.

Глумица - Јадранка Селец.

Аутор текста и уредник - Мирјана Блажић.

Српски на српском Српски на српском

Autor:
Мирјана Блажић

Свака грешка у језику има своју причу. Ко нађе грешку, ваљаће му и објашњење, ко не нађе, нека слуша причу, наћи ће се грешка сама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво