Читај ми!

Наставља се референдум за припајање Русији 15 одсто украјинске територије

Делегација Србије је имала веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине Уједињених нација, изјавио је министар Никола Селаковић. На маргинама заседања одржано је 100 састанака и потписано 12 споразума. Селаковић је навео да је ова година била веома изазовна за Уједињене нације и да је за Србију од виталног значаја да се "ојачана улога УН врати на сцену, као и да је међународно право најјачи савезник у нашој борби за заштиту националних интереса.

Премијерка Ана Брнабић посетила је породицу Николе Недељковића, младића који је ухапшен на Газиместану на Видовдан и осуђен на осам месеци затвора због наводног изазивања етничке мржње. Поручила је да Влада Србије и тим председника Републике неће ћутати на неправде које се дешавају Србима на Косову и Метохији. Поручила је да ће у понедељак адвокати одбране поднети жалбу за Николу Недељковића, а да ће она искористити тај дан да се још једном - тим поводом обрати партнерима из Европске уније.

У току је други дан референдума у Донбасу и Запорошкој и Херсонској регији. Укупна гласачка област у којој се грађани изјашњавају о уједињењу с Руском Федерацијом, чини око 15 одсто територије Украјине. Одзив је масован, иако Вашингтон и Кијев тврде да је референдум ''превара'' и да никада неће прихватити његове резултате. НАТО обећава додатну оружану помоћ Украјини, а амерички председник Џозеф Бајден - нове економске санкције Русији. Сада је најважнији задатак избећи директан сукоб између Русије и НАТО-а, упозорава Мађарска.

Диретор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је да гаса има довољно и да поскупљења за сада нису планирана. Навео је да у Мађарској имамо 380 милиона кубних метара и да ће у Банатском двору бити два пута по 280 милиона, што нашег, што руског гаса. Бајатовић је поручио да ће држава и даље субвенционисати потрошњу гаса.

Поводом 106-те годишњице пробоја Солунског фронта у комплексу српског војног гробља Зејтинлик одржана је комеморација српским војницима погинулим у Првом светском рату. Делегацију Србије дочекао је деведесетчетворогодишњи Ђорђе Михајловић, доскорашњи чувар српског гробља. Комеморацији су присуствовали званичници Србије, Грчке, Републике Српске и бројна удружења. На спомен гробљу Зејтинлику у Солуну, сахрањено је више од 21 хиљаде бораца, међу којима 8 хиљада српских војника.

Фудбалери Србије играће у Београду против Шведске у петом колу Лиге нација. Утакмица на стадиону Рајко Митић почиње у 20 часова и 45 минута. Пренос је на Првом програму Радио Београда.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Ирена Јеловац и Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво