Читај ми!

Мање млека у маркетима, мање крава у шталама, мање фармера...

На полицама српских маркета током септембра је мање млека.  Има га у јутарњим часовима  и нестане за сат времена након стављања на рафове.  Многи узимају и десет пута више од стварних потреба. Проблеми су и у ланцу производње.  Многи кажу да је прилив сировог млака мањи, да  се многе мини фарме гасе, да се млеко извози.  Чињеница је да се из годину у годину смањује број грла по српским домаћинствима и фармама,  да је све мање сточара и да је цена млека у откупу годинама ниска. Истражујемо. у емисији говоре сточари, прерађивачи, директори и власници  млекара, представници локалне самоуправе.

Виноградарство и винарство су у успону у Србији и региону. На значају добијају аутохтоне и заборављене сорте грожђа.  Наше вино проналази нове иностране купце али га инострани туристи којих је све више,  проналазе и откривају код нас. И вински туризам је у замаху.

Наше најпрофитабилније воће малина и после бербе бележи потресе на тржишту.  Није добро ни када малина добро роди ни када подбаци. Вечити неспоразуми на релацији произвођачи, прерађивачи, хладњачари.

Уредник емисије Душан Величковић.

број коментара 0 Пошаљи коментар