Читај ми!

Божић у делима српских писаца

У вечерашњој говорићемо о великом хришћанском празнику Божићу и о томе како је он представљен у делима српских писаца. Желимо да укажемо на чињеницу да у нашој књижевности постоји доста записа о Божићу и да неке књиге у којима је писано о овом празнику завређују да постану наше омиљене књиге. Биће речи о делима Вука Стефановића Караџића, пре свега о његовом ''Српском рјечнику'', у коме се налази више интересантних записа о Божићу; о лирским народним песмама везаним уз овај празник; о  делу ''Српски митолошки речник'' и ''Народна религија Срба у 100 појмова''; о лепој и занимљивој књизи под називом ''Лирика'' Војислава Ђурића, у којој се, између осталог, помињу коледарске и божићне песме; и о другим делима која се баве овим празником.

Говорићемо о капиталном делу Веселина Чајкановића''Мит и религија у Срба''. Неколико поглавља ове књиге посвећено је Божићу, његовом значају и пореклу. Чајкановић у овом делу научно аргументовано показује старину и паганске основе овог великог хришћанског празника.

Посебну пажњу посветићемо једној антологији прича српских писаца. Дело носи назив ''Лицем према Божићу'', а у поднаслову стоји ''божићне приче српских писаца од 1900 до 1941. године''. Књигу је приредио књижевник Миодраг Раичевић. Објављена је као суиздавачки пројекат две београдске издавачке куће, а то су Службени гласник и Граматик. У књизи су заступљене приче многих значајних српских писаца: од Исидоре Секулић, Борисава Станковића, Драгутина Илића, Милорада Поповића Шапчанина, Јанка Веселиновића, Симе Матавуља, Јована Дучића, Војислава Илића Млађег, па све  до Растка Петровића и Милоша Црњанског.

Саговорници у емисији су нам Бошко Сувајџић, књижевник и редовни професор на предмету Народна књижевност на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета у Београду и Петар Арбутина, књижевник и извршни директор у Сектору за издавање књига у Службеном гласнику. Чућемо и глумце Милана Цација Михаиловића, Бојана Жировића и Жељка Максимовића како интерпретирају поједине текстове који говоре о Божићу.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара