Србија тражи повлачење трупа са севера Космета

Србија тражи повлачење свих трупа које су упале на север Косова и Метохије и хитан одговор Европске уније да ли постоји Бриселски споразум о правном промету, изјавио је председник Александар Вучић после седнице Савета за националну безбедност. Вучић је истакао да Србија инсистира на очувању мира и пуне сигурности за српско становништво на Косову и Метохији. Поручио је и да је одбио "тобожње компромисно решење земаља Квинте које би унижавало Србију“.

Вучић је додао да ће мере према Приштини, Београд разматрати и у наредним данима их објавити. Објаснио је како Србија жели да покаже добру вољу и остави неко време Приштини да промени лоше одлуке.

На административним прелазима Јариње и Брњак је мирно, саобраћај је у прекиду у оба смера, а транспорт робе ка Косову и Метохији је обустављен. Срби са севера Космета, незадовољни одлуком Приштине да забрани употребу српских регистарских таблица, блокирају магистрални пут Рашка - Косовска Митровица. Они су провели ноћ у мирном протесту на барикадама у Јарињу где су развили транспарент „Добродошли у Заједницу српских општина". На Јарињу и Брњаку и даље су присутни и припадници специјалне јединице косовске полиције Росу.

Епидемијска ситуација у Србији и даље је неповољна. У ковид амбулантама су гужве, пуне се црвене зоне и све више здравствених установа се враћа у ковид систем.

Шеф Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша упозорио је да озбиљна епидемијска ситуација у Србији може потрајати. Он је за РТС рекао да постоји више разлога због којих је Србија за пола године од рекордера по броју вакцинисаних, постала прва у Европи и друга у свету по броју новозаражених, а главни је неповерење у вакцине. Напоменуо је да од три милиона вакцинисаних у Србији нико није умро због вакцине.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Ненад Селаковић и Тина Амић
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво