Читај ми!

Шампионка у лабораторији

Тамара Живић, наша данашња гошћа, поред тога што је брилијантна у каратеу, вишеструка државна првакиња, освајач бројних медаља са балканских првенстава, турнира у земљи и иностранству, доста времена проводи и у лабораторији, јер има нескривену жељу да једног дана ради на клиници за вештачку оплодњу, о чему сведочи и чињеница да је мастер студент клиничке ембрилогије. За репрезентацију Србије први пут борила се већ као кадеткиња, овим лепим спортом бави се још од своје шесте године, а свакодневно из Београда путује у Панчево, где тренира и брани боје екипе Динама. Још једно дивно, васпитано, ретко надарена девојка која се бави спортом и паметно, на време, размишља о ономе што је очекује током живота, јер реално- ниједна слава не траје вечно, свесна је тога наша Тамара.

Параолимпијске игре одржаће се од 24. августа до 5. септембра ове године у Токију, из дана у дан све је дужа листа учесника који ће бранити боје наше земље на највећој спортској смотри планете. Данијела Јовановић, вероватно једна од наших најтрофејнијих представница, квалификовала се директно преко светске листе, док је од пре неки дан на списку путника и Марија Мичев, којој је позив упућен 8. јуна преко тзв. бипаритетне комисије. Нажалост, исто тело прескочило је нашег капитена Николу Спајића, иако је седми на светској ранг листи, за Токио је место визрало првих шест. Како год, и данашњи разговор увериће нас да че Србија имати праве `делегате` у паратеквондоу, који ће дати све од себе да се представе у што бољем светлу.

Рукометашице Јагодине освојиле су све што се могло у сезони за нама, ово им је била баш плодна година. Још се препричава њихова борба у двомечу с Радничким из Крагујевца, сигурно ће је по добру памтити и наша саговорница Тања Ашанин, подједнако успешна на оба фронта, и званично МВП и најуспешнији стрелац финалног сусрета Купа Србије, у коме је савладана Наиса. Родом из околине Бијелог Поља, рукометом је почела да се бави тек у 17. години живота, али ето потврде да за то никада није касно, о Ашанинову су се овог лета отимали бројни европски клубови. Потписала је, на крају баладе, за мађарски Мошонмађаровар, трећепласирану екипу њиховог шампионата у тек завршеној сезони. Друштво ће јој правити српска рукометашица Ана Којић, па Тања свакако неће бити усамљена, а сигурно ће брзо стећи и нове навијаче код наших северних суседа.

После тријумфа у првенствима обе категорије, женске и мушке, шаховски клуб ЈЕЛИЦА ПЕП из Горачића комплетирао је изузетан успех и освајањем седмог по реду Купа Светозар Глигорић, одржаног у Бачкој Паланци. Занимљиво је да шампионски тим чине млади играчи, чији је просек година тек нешто изнад 20 година. Велимир Ивић, Бобан Богосављевић, Михајло Радовановић и Милан Зајић донели су трофејном клубу из Шумадије још један драгоцен пехар. Разговарамо овог поподнева са Душаном Цогољевићем, алфом и омегом овог клуба, доскорашњим председником Шаховског савеза Србије, истинским фанатиком древне игре на 64 поља и човеком који доста учаже у српски шах

Ову спортску седмицу обележили су Никола Јокић, који је проглашен за најкориснијег играча НБА лиге и Новак Ђоковић учешћем на Ролан Гаросу. Чућемо и селекторку кошаркашица Марину Маљковић, подсетити се легендарне коментаторке Милке Бабовић, најавити утакмицу женске одбојкашке репрезентације Србије са селекцијом Канаде, која се игра од 18 часова у оквиру Лиге нација. Пратимо и дешавања из културног, уметничког и јавног живота, од најаве `Арсенал феста` у Крагујевцу до све бројнијих изложби, позоришних представа, као и других дешавања из света који нас окружује. На недавно завршеном фестивалу глумачких свечаности МАПС Бојану Милорадовићу, глумцу Градског позоришта Јагодина, додељено је признање за најбољу мушку улогу, а Милорадовић је је прексиноћ публици представио и своју нову књигу под називом `Акордима светлости`. У Културном центру Рибница у Краљеву у току је изложба уметнице Александре Драгањац, под називом `Циклус у славу жене- њене пути`. 

У Ариљу је представљена књига `Спортски центри у Републици Србији`, групе аутора, коју у нашој емисији заступа Милка Ђукић. Професор, балетскиг играч, кореограф и песник Александар Илић објавио је књигу поезије `Сањај снове `. Музеј савремене уметности и Удружење `Женске студије и истраживања` из Новог Сада представили су књигу `Старост и род у времену и простору- шта старије жене ( не ) могу у Србији данас`. Премијера Глукове опере `Орфеј и Еуридика` биће 23. јуна на Великој сцени Народног позоришта, у режији нашег саговорника Александра Николића. На 45. `Данима сатире Фадила Хаџића` у загребачком позоришту `Керемпух` учешче је узела и представа `Лажљивице`, `Атељеа 212`, легендарног Николаја Кољаде, у режији Стефана Саблића, уз маестралне Горицу Поповић и Секу Саблић, у чијим је креацијама на сцени онај грађански део Загреба заиста уживао.

Добитница Велике награде 52. Мајског салона УЛУПУДС-а Марина Коцарева-Ранисављев има изложбу `Мапирање душе- кроз простор и време`, у галерији `Сингидунум`. Говоримо и о пилот пројекту `Учионица какву желим`, који се спроводи у десет основних школа на територији града Београда, о томе више зна Бојана Николић из ОШ `Браћа Барух`. Изложба `Наталија`, др Јелене Игњатовић, биће отворена 17. јуна у Културном центру Зрењанина. Млада уметница из Чачка Софија Војиновић излаже у Дому омладине Београда, док Маја Херман-Секулић има нову књигу `Девет живота Милене Павловић Барили`. Концертом Симфонијског оркестра РТС-а у уторак ће бити отворен овогодишњи музички фестивал `Артлинк` на Београдској тврђави на Калемегдану. Горан Гоцић, уписан међу добитнике НИН-ове и награде `Милош Црњански`, објављује за Лагуну нови, трећи по реду роман `Човек из нехата`.

Дах театар обележиће свој 30. рођендан од 23. до 27. јуна на више локација у Београду, а од 18. јуна дешава се традиционално Стеријино позорје у Новом Саду.Музеј илузија је за ово лето припремио богат програм под називом `Лето илузија`, у оквиру кога ће се једном седмично одржавати `Потрага за годишњим одмором` и `Потрага за изгубљеном историјом`. Почиње и девета сезона `Концерата на зидићу`, испред Дома омладине Беогарда, посебно омиљен вид забаве житеља главног града, који долазе у великом броју да цупкају у ритму рокенрола, уз бендове различитих генерација, до сада их је било преко две стотине, а ове године музицираће петком увече. И коначно, чућемо истакнуте српске фудбалске асове који ће нам дати своје прогнозе и процене овогодишњег Европског шампионата у фудбалу, који ће нам заокупљати пажњу  до 11. јула. Синоћ су, на почетку, играли у Риму Турска и Италија, данас су на програму још три меча и тако из дана у дан- нажалост, без наше репрезентације, али шта рећи? Скоро да смо навикли...

Витез кулинарства Милијан Стојанић ове суботе јавља нам се из Крупња, па ваља претпоставити да ће његов данашњи специјалитет бити неко интересантно јело из Рађевине, проверићемо. И музика коју нудимо добра је по здравље, поправља расположење, а богами јача и меморију, јер увек и радо слушамо старе добре рефрене, као поручене за породични магазин Радио Београда 1.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво