Опречне реакције на доживотни затвор за Ратка Младића

Одлуком Жалбеног већа Механизма за кривичне судове у Хагу бивши командант Војске Републике Српске Ратко Младић правоснажно је осуђен на доживотни затвор због геноцида и злочина против човечности над несрбима током рата у БиХ. Као и у првостепеној пресуди, Младић је ослобођен оптужбе за геноцид у шест општина у БиХ. Иако коначна пресуда Ратку Младићу изазива опречне реакције у БиХ и у региону, чини се да никога није изненадила. Да ли пресуда Младићу доприноси прокламованом циљу Хашког трибунала, суочавању са прошлошћу ради изградње мирне будућности? За Магазин говори новинар Љубица Гојгић.

Баш кад је у већем делу света, захваљујући вакцинацији, живот почео да се враћа " у нормалу" са великог научног скупа у Италији стигло је упозорење да смо ушли у еру пандемија и да је потребна глобална сарадња како би се избегао колапс који је изазвао ковид 19. Како је упозорено, у овом моменту, на планети више од 1,6 милиона вируса кружи међу птицама и сисарима, од којих 700.000 може да пређе на човека. Нове велике епидемије ће изазвати мултирезистентне клице, које представљају највећу претњу у овој деценији, још један је закључак водећих светских стручњака. За разјашњења ових, на прво читање застрашујућих, порука позвали смо вирусолога Миланка Шеклера.

Министри финансија најразвијенијих земаља Г7 недавно су на састанку у Лондону постигли „договор века" - да порез за компаније износи најмање 15 одсто и да се плаћа тамо где се остварују приходи. То би практично значило да се укидају "порески рајеви" а да силне милијарде долара заврше у државним касама. Да ли је заиста реч о историјском споразуму и хоће ли глобални порез ускоро постати стварност, питамо економисту, професора Божу Драшковића.

Уредник Јелена Видић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво