Читај ми!

Дан победе над фашизмом

Обележава се Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. На данашњи дан у Берлину 1945. године совјетски маршал Георгиј Жуков је у име савезничких снага ратификовао споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелд-маршал Вилхелм Кајтел. Други светски рат је завршен неколико месеци касније 2. септембра, безусловном капитулацијом Јапана након што су САД бациле атомску бомбу на Хирошиму и Нагасаки. Дан победе над фашизмом се низом манифестација обележава и у Србији. На гробљу Ослободилаца Београда и на гроб Незнаном јунаку на Авали положени су венци и одата почаст погинулима. У 20 сати у Народном позоришту је свечана академија.

Поводом Дана победе на Црвеном тргу у Москви је одржана традиционална војна парада. Учествовало је више од 12 хиљада војника, око 190 јединица наоружања, војне и специјалне технике, 76 авиона и хеликоптера. Председник Русије Владимир Путин поручио је да ће се увек памтити то што је победу над нацизмом остварио совјетски народ. Нагласио је да се Русија увек залагала за очување безбедности у свету, уз заштиту сопствених националних интереса.

У Србији опада број новозаражених вирусом корона. Наставља се и имунизација. Нема предаха ни током викенда. Широм земље отворени су пунктови на којима грађани и без заказивања могу да приме једну од четири вакцине. У Београду, који предњачи у имунизацији, вацинисано је скоро 45 одсто пунолетних грађана.

Остаци највеће кинеске ракете који су претходних дана кружили око Земље срушили су се у Индијски океан, саопштила је Кина. Највећи део компоненти летелице уништен је приликом уласка у Земљину атмосферу. Ракета Лонг Марч 5Б пала је у Индијски океан, југозападно од Индије и Шриланке, саопштила је кинеска агенција за свемирске летове.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Реља Трајковић и Марица Сердар

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво