Читај ми!

Дан сећања на жртве усташких злочина

У спомен подручју Доња Градина у Републици Српској обележен је Дан сећања на жртве усташких злочина у логору Јасеновац и Независној Држави Хрватској. Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. године и слома НДХ. Простирао се на 116 хектара, са скоро 65.000 квадратних метара масовних гробница, а у њему је, убијено 360.000 људи, углавном Срба.

Парастосу и полагању венаца присуствовали су председник Србије Александар Вучић, делегација Владе Србије, председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић.

Председник Вучић је истакао да је за српски народ веома важна култура сећања, јер ко је нема, нема снагу ни у будућности. Нагласио је и да мора да се уради велики меморијални комплекс на подручју Доње Градине како би сваки Србин ма где живео знао да мора да посети место Јасеновачких жртава.

Епидемијска ситуација у Србији последњих дана је много боља, па од синоћ поново раде кафићи и ресторани који немају башту - до 22 часа, са 50 одсто капацитета и уз поштовање дистанце. Наставља се имунизација. Једну од четири вакцине грађани могу да приме у домовима здравља, спортским и културним објекатима, на сајмовима, у тржним центрима, али и у аутобусу на Ади Циганлији. Радно време вакциналног пункта у београдском тржном центру "Ушће" током викенда биће од 10 до 20 часова. Наши грађани који живе у иностранству и који су вакцинисани, могу да уђу у земљу без ограничења.

Данас је Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца који се прославља сваког 8. маја, на рођендан Анрија Динана, хуманисте и оснивача тог покрета и Међународног комитета Црвеног крста пре 158 година са циљем да ублажи људску патњу и да у јеку ратова очува меру хуманости.

На Светски дан Црвеног крста, славе се принципи, вредности и снажан утицај те организације током њене дуге историје, рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић у честитки члановима и волонтерима Црвеног крста Србије. Градоначелник је захвалио запосленима и волонтерима Црвеног крста, на пожртвованости и хуманости током пандемије вируса корона. Српско друштво Црвеног крста основано је у Београду 1876-те године, свега 13 година после оснивања матичне организације у Женеви.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Реља Трајковић и Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво