Подршка процесу имунизације становништва

Како мотивисати људе да се вакцинишу? Да ли ће новчани подстицај, који је држава најавила за све вакцинисане, позитивно утицати на процес имунизације у Србији? Хоће ли се повећана заинтересованост за вакцинацију у тржним центрима и на мобилним пунктовима наставити и данас, проверавају репортери и дописници Радио Београда.

Обележава се десет година од потписивања Истанбулске конвенције, првог обавезујућег споразума на свету против насиља над женама. Влада Србије недавно је усвојила Стратегију за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици 2021-2025. Зашто упркос донетим бројним мерама превенције подаци из године у годину показују да број убијених жена у Србији остаје исти или сличан? Које новине доноси нова Стратегија? О томе разговарамо са Бранкицом Јанковић, повереницом за заштиту равноправности.

У наредном периоду, услед повећане влаге и најављеног топлијег времена, очекује се и пораст бројности крпеља у природи. У нашим крајевима крпељи су активни од пролећа до почетка јесени, а највише их је током априла и маја. На појединим локацијама стално има и заражених крпеља који преносе Лајмску болест, а њихов проценат је обично од 10 до 50 одсто. Подаци говоре да их је ове године заражено око 20 одсто. Какве су препоруке за понашање у природи и превенцију убода ових инсеката питамо Ивана Алексића, помоћника директора за Службу за биоциде и програме медицинске екологије у Заводу за биоциде.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво