Читај ми!

Хируршке интервенције у време пандемије

Што се лекари и научници боље упознају са вирусом ковид 19, тако се појављује све више нових сазнања о начинима лечења, али и о ефектима и последицама по здравље које корона изазива. Једна од области на коју такође утиче овај вирус је хирургија. Међународно истраживање „Хирургија у доба короне”, у којем је учествовала и Србија, а које је покренуо Универзитет у Бирмингему у Великој Британији, дало је нове смернице како се у време пандемије односити према неопходним оперативним захватима код оних пацијената који су оболели или прележали ковид. О томе разговарамо са координатором поменутог пројекта у Србији, професором др Дејаном Раденковићем, хирургом из Клинике за дигестивну хирургију Универзитетског клиничког центра Србије.

Млади у Србији препуни су заблуда и предрасуда о репродуктивном здрављу, одговорности и обавезама. Према најновијим истраживањима и даље смо медју водећим земљама са малолетничким трудноћама. Чија је то грешка: родитеља, школе, медија или свих помало? О добрим резултатима које је дао недавно реализован Пројекат "Очување репродуктивног здравља младих" и о томе зашто би он могао да послужи као добар пример другим локалним заједницама, разговарамо са професорком Тањом Глишић Матић, начелницом Одељења за друштвене делатности града Лознице.

Упознаћете Тамару Даниловић, девојчицу која иде у шести разред Основне школе „Данило Киш". Како основци доживљавају онлине наставу, са прекидима током којих се враћају у школске клупе, најчешће не задуго, једно је од питања које јој постављамо. Но, то није све.  Прича о томе како је Тамара успела да добије дуго жељеног пса, заиста заслужује нашу пажњу. Знате оне бајке у којима принц мора да савлада седмоглаву аждају, повади огромно дрвеће пуно трња око дворца за седам дана, и још свашта нешто, да би добио руку прелепе принцезе...е, па чућете нешто помало налик томе, па се зато надамо да ће Тамара, и њен новопридошли, трудом заслужени пас, живети дуго и срећно.

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво