Хари Потер у Лузитанији

Ако вас питам шта вас све асоцира на Португал, вероватно ћете најпре рећи - фудбал, океан, плаже и жути лисабонски трамваји, али нећете погрешити ни ако кажете Хари Потер. Једно од места у португалском граду Порту које не пропуштају да посете заљубљеници у Хари Потера јесте књижара Лело. Познато је да је ауторка романа о младом чаробњаку неко време живела у Португалу. Наводно, често је свраћала у књижару Лело док је писала прву књигу серијала, а магични ентеријер овог места послужио јој је као инспирација за чувени замак Хогвортс.

Чим је снимљен први филм о Хари Потеру, туристи из целог света одушевљено су похитали у књижару Лело, а данас она важи за једну од најлепших књижара на свету. И, занемарићемо то да је ауторка Џоана Роулинг недавно изјавила да никад није чула за ово место.

Иако контакти португалске и српске културе нису били интензивни, у наш језик су ипак ушле неке речи из португалског језика - бајадера, мармелада, самба. Позајмљенице из португалског зовемо лузизми јер је територија данашње Португалије у античко доба била римска провинција Лузитанија. Међутим, град са највише говорника португалског не налази се на овој територији, већ у Бразилу. То је Сао Паоло, са преко једанаест милиона становника, а још неки од вишемилионских градова у којима се говори португалски јесу Рио де Жанеиро, Бразилија, Бело Хоризонте и други...

Аутор текста - Катарина Костић, студент (Српски језик и књижевност, Филолошки факултет, Београд)

Глумица - Јадранка Селец

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво