Забавник

Кратки документарни филм редитеља и сценаристе Макса Калмића “Недовршена симфонија једног града - ПРИЧА ЈЕДНОГ ДАНА” снимљен је 1941. године. У девет минута тон-филма посебне поетике појављују се један београдски млекаџија, један напуштени букет ружа, једна поништена меница, чаша воде са шећером, пар лакованих ципела, седам непослушних оловака и нилски коњ.

У "Причу једног дана" сместиле су се слике београдске предратне свакодневице од раног јутра до касне вечери, као и песма "Сви ви што маштате о срећи" коју је у ноћном клубу отпевао на плејбек Милан Бата Тимотић. И све би ово била само још једна причица из историје домаћег филма, да 1982. године редитељ Слободан Шијан није одлучио да у филм "Маратонци трче почасни круг" убаци неколико кадрова из Калмићевог филма.

Милан Бата Тимотић, кога су често поредили са чувеним певачем Мијатом Мијатовићем, био је чест гост нашег радија, као извођач шлагера и народних песама, а 1927. године снимио је прву плочу за београдски Одеон. Ређали су се хитови - Адио Маре, Кад трепћу звездице мале, Кад ми пишеш мила мати и друге. 

Британски музичар Џорџи Фејм се 1965. године појавио с композицијом YEA, YEA и на опште изненађење познавалаца забавне музике, његова плоча се готово преко ноћи нашла на врху листе популарности, остављајући за собом и најпопуларније бит групе. О томе је било речи и у осмом броју магазина Џубокс 1966. године.

Новинари су писали да је Џорџи Фејм творац џез-бита, али и да Фејм копира Реја Чарлса, на шта је он одговарао:

- Не волим да ме зову звездом. Звезде су Битлси, Стоунси, Присли. Ја и моји BLUE FLAMES-и то нисмо нити желимо да будемо. Истина је да смо срећни што смо направили хит GET AWAY али то још не значи да смо звезде. Задовољни смо јер је то још једна степеница у нашем развоју. Чини ми се да смо тек у овој композицији дали оно што смо одавно носили у себи - лирику и романтику бита.

 

Емисија Забавник љуљушка се таласима Првог програма Радио Београда пуних 40 година. Рођендан обележавамо радно, како и доликује емисији која се увек емитовала нерадним данима.

Некад уживо, некад не, али ту смо већ или тек четири деценије с неким лепим причама за поподне, а неке од најлепших написао је и у Забавнику говорио наш Гале Јанковић.

Аутор Мирјана Блажић. 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара