Међународни дан сећања на жртве холокауста

Данас је Међународни дан сећања на жртве Холокауста. Обележава се у спомен на дан када је 1945-те године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у Европи током Другог светског рата. На Споменик жртвама геноцида, на Старом сајмишту у Београду положени су венци. "Србија памти! - написао је Инстаграму председник Вучић. Холокауст је симбол суноврата човечанства и његове страхоте се никада не смеју заборавити и поновити, поручила је премијерка Ана Брнабић на научној конференцији поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста.

У Србији се наставља вакцинација против корона вируса. Према последњим подацима, вакцинисано је више од 322 хиљаде грађана. Само у две хале београдског Сајма до сада 25 хиљада. По броју вакцинисаних на милион становника -  Србија је трећа у Европи, иза Велике Британије и Малте. Србија је једина земља у свету која у овом тренутку користи вакцине три произвођача - Фајзер Бионтекову, Спутњик Ве и Синофармову вакцину, док 41-на земља користи само једну врсту. У свету је тренутно нешто више од 69 милиона вакцинисаних људи. Имунизација се спроводи у 62 земље света, са 10 комбинација вакцина, а најзаступљенија је Фајзер Бионтекова.

Британско-шведска фармацеутска компанија АстраЗенека неће учествовати на данашњем састанку са Европском унијом, посвећеном испорукама вакцине тог произвођача, тврди неименовани извор у Унији, а преноси Ројтерс. Како се наводи, разлог је тај што Брисел непрекидно захтева од АстраЗенеке додатна објашњења поводом најава да ће смањити испоруке вакцина чланицама Уније у првом кварталу ове године.

После разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел када је закључено да се Западни Балкан налази на листи заједничких спољнополитичких приоритера нове америчке администрације и Немачке, Џозеф Бајден је телефоном разговарао први пут и са руским колегом Владимиром Путином. Размењена су мишљења о односима две земље али и о ситуацији у свету.

На Савиндан, свечано ће бити откривен споменик једном од најзначајнијих српских владара и утемељивачу српске државе Стефану Немањи. Споменик руског вајара Александра Рукавишњикова, направљен је у бронзи. Висок је 23 и по метра, а тежак око 80 тона. Из Москве је у Београд допреман сукцесивно, у деловима.  Због откривања споменика Стефану Немањи на Савском тргу, биће измењен режим јавног градског превоза од 17 до 22 часа. Како је најављено, манифестацији ће присуствовати највиши државни званичници. Свечаност почиње у 20 часова. Пренос је на Првом програму Радио Београда.

Православна црква и верници прослављају Светог Саву. То је један од највећих храмовних и породичних празника. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности. Заштитник је просветних установа. Савиндан је у Србији школска слава, па у школама данас нема наставе. Због епидемије, школска слава се обележава скромије. Неће бити ни Светосавске академије у Народном позоришту, али ће на Другом програму РТС-а  у 18 часова бити приказана емисија "Стопама Светог Саве."

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Ненад Селаковић и Тина Амић.

Продуцент Светлана Стевановић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво