Читај ми!

Наташи звање витеза

Дивна вест из земље галских петлова- бивша кошаркашица Србије Наташа Ковачевић добила је "Орден витеза Националног реда“ Француске. Ова дивна дама, која је већ неколико година део тима Кошаркашког савеза Србије, примила је писмо амбасаде Француске у Београду у коме пише да јој је председник Емануел Макрон доделио ово врхунско признање. У образложењу стоји да је Француска препознала спортско ангажовање највишег нивоа, упркос свим личним проблемима и исказаној подршци младим спортистима који имају потешкоће. С Наташом смо попричали о овој ласкавој награди, које је- без икакве сумње- у правим рукама.

После оствареног пласмана на Светско првенство у Литванији, најбољи футсал играчи Србије окрећу се квалификацијама за шампионат Старог континента. Стартоваће у Румунији 28. јануара, играће у Темишвару, док ће други ривал бити Босна и Херцеговина,с којом се изабраници селектора Горана Иванчића састају 3. фебруара у Новом Саду. У овој групи је још и Северна Македонија, а најбоља од њих пласираће се директно за Првенство Европе у Холандији. Наш саговорник овог поподнева је Игор Гачић, тим менаџер футсал репрезентације Србије.

Рукометни клуб Раднички из Крагујевца изузетно је активан у обе своје секције. Девојке са грбом овог клуба су пре неколико дана одбраниле трофеј Купа Србије - група Запад, док младић у црвеним дресовима данас у полуфиналу истог такмичења играју са екипом Смедерева, победника тог дуела очекује бољи из сусрета Металац Краљево- Златар. Првенство момци настављају наредне седмице утакмицом са Новим Пазаром, новина је и то да је на клупи- уместо Недељка Матића који је отишао у Израел- његов доскорашњи асистент Милош Сретеновић. На ове теме разговарамо са представником Радничког Сашом Јанчићем.

Владица Петровић предводиће Будућност Крушик у пролећној сезони. Искусни стручњак увек је расположен да узме кестење из ватре када је у питању клуб са стадиона Парк Пећина, па тако и овом приликом, када Ваљевцима налазе у незавидној ситуацији. Подсетићемо да је Петровић, у време играчке каријере, још 1988. године носио дрес овог клуба, потом Обилића, потом је био члан португалске Мадеире, грчких клубова Аполон и Етникос, да би се од активног играња опростио у дресу Радничког из Крагујевца. Као тренер, радио је у Грчкој, био инструктор у Фудбалском савезу Србије, предводио с клупе екипе Металца из Горњег Милановца, Младости из Лучана, Новог Пазара, Железничара из Лајковца, Раднички Стобекса, Дрине Зворник из БиХ и, наравно, тим Будућност Крушика, о чијим припремам за наставак првенства данас разговарамо.

Са кошаркашким стручњаком Владимиром Кузмановић разговарамо о играма Звезде и Партизана на европској сцени, о АБА лиги и другим актуелностима из овог спорта. Подсетићемо се како је протекла доела признања најуспешнијим спортистима Србије за 2020. годину. Здравствена комисија ОКС предложила је приоритетну вакцинацију свих спортиста који су се квалификовали за Олимпијске игре. Слободан Битевић, један од наших најуспешнијих каратиста свих времена, не помишља да прекине каријеру, нема ни разлога за то, али налази времена да се искаже и као председник Спортског савеза Панчева, баш недавно са својим сарадницим доделио је признања најистакнутијим младим спортистима у граду на Тамишу, о којима ће нам причати током емисије.

Припремили смо велики број прилога и из области културе, јавног и уметничког живота. Чућемо како се глумачки свет опрашта од велике глумице Мире Фурлан, као и најаву тв серије "Тајна винова лозе", која вечерас почиње на Првом тв каналу наше куће, у режији Дејана Караклајића, по мотивима романа Мирјане Бобић-Мојсиловић. У Народном позоришту потписан је споразум о пројекту "Франкофонија", биће речи и о премијери представе "Милица од пепела", која је први пут изведена на сцени Народног позоришта у Пироту. Диван догађај вечерас у београдском Народном позоришту- музичко вече под називом "Вива Моцарт", уз учешће оперских дива реномиране куће, у режији наше саговорнице Ане Григоровић.

Афоризми Нинуса Несторовића објављени су у два пољска књижевна листа,а ускоро ће се и његова књига афоризама наћи у продаји у овој држави. Предраг Марковић, некадашњи председник Скупштине Србије, наставља са својом књижевном делатношћу, управо се појавио његов трећи роман "Давид против Отужног Злодуха". Горан Скробоња и Иван Нешић, заједничким снагама, објавили су први роман из двокњижја "Фирентински дублет". Издавачка кућа "Одисеја" омогућила је нашим малишанима да упознају Ајви Покет и друге интересантне јунаке. Скрећемо вам пажњу и на авантуре вампира и Краљевића Марка у форми првих албума нашег најдуговечнијег стрип серијала "Вековници", о чему нам прича познати стрип аутор Марко Стојановић.

Доста пажње поклањамо ове суботе балетској уметности и плесу уопште, уз радост што се - упркос пандемији која хара планетом- стално нешто лепо из ове области дешава код нас, захваљујући вредним људима и ентузијастима из Института за уметничку игру и Удружења балетских уметника Србије. Овог викенда одржавају се четврти "Дани Смиљане Манџукић", са програмима на неколико локација у Београду. У оквиру пројекта "Отелотворење", 26. јануара у Музеју града Београда биће приказани радови студената основних, мастер и докторских студија, и то у форми фотографија, видео радова, инсталација, перформанса, као и уживо реализованих кореографија. Проглашени су добитници награда Фестивала кореографских минијатура.

У издању "Креативног центра", објављена је сликовница "Зека Песник", ауторке Џулије Доналдсон, најпопуларније списатељице дечјих књига у Великој Британији. Опера и Театар "Мадленијанум" 26. јануара пуни 24 године успешног рада, то ће обележити неколико дана касније, свечаним концертом под називом "Светлости позорнице". Четврто издање међународног фестивала "Роси Фест" одржава се од сутра до 2. фебруара. Музеј афричке уметности је припремио бројне садржаје у оквиру редовних програма, који укључују радионице за децу, вођења кроз сталну поставку, програм за пензионере и Топчидерску туру. Из штампе је изашао нови број часописа "Ликовни живот", у питању је двоброј 157-158. у Галерији савремене уметности у Пожаревцу синоћ је представљена Зимска изложба Удружења ликовних стваралаца "Милена Павловић Барили". Графички колектив, у оквиру пројекта "Креативно, нестрпљиво, изазовно", представља фотогарфије десет дипломаца Факултета примењених уметности, на изложби под називом "Присуство-одсуство". У Великој галерији Српске академије наука и уметности у току је изложба слика великог уметника Влаха Буковца. ПСК Победа је осмислила програм планинарства као слободне наставне активности за основне школе, а у фебруару организује и "Основе високогорства" односно лекције преживљавања на Копаонику.

Петнаестак дана пред први рођендан малени Чех Јан Шварц крштен је, на Стефандан, у једном од најзначајнијих и најлепших српских храмова, Грачаници, а да превале око 1.100 километара из чешког града Фридек Мистека до Косова и Метохије њега и родитеље нису спречили ни снегови, празничне гужве нити пандемија. Јанов отац, Даниел Шварц, спојио је две највеће жеље - да Божић дочека на литургији у овдашњем православном храму, а затим и да му се син крсти баш на Космету.  На тој светој српској земљи је толико заволео наш народ, да се и сам, иако пореклом из католичке породице, у децембру 2018. године крстио у Високим Дечанима. Тада је куму Димитрију Марковићу, хуманитарцу из Бајине Баште запосленом у Белгији, рекао да ће бити кум и на крштењу његове деце на КиМ, уколико их буде имао. И управо кум је наш саговорник у данашњој емисији, пронашли смо га у Белгији, где живи и ради и константно помаже нашим људима на КиМ. Ово је прича о малом Јану, али и о људском роду, оном лепом чега- ето -ипак- још увек има на овој заблуделој планети. 

Ринг у хали `Мостонга` у Сомбору био је место борби за титуле најбољих у оквиру 10. Купа купа нација, престижног планетарног такмичења за даме у боксу, под патронатом АИБА.  За наслове шампиона бориле су се репрезентативке Аустрије, БиХ, Белорусије, Хрватске, Чешке Републике, Казахстана, Марока, Малија, Русије, Србије, Словачке, Турске. Учешће је узело 74 такмичарке у 53 борбе у четири узраста (шест школарки, девет јуниорки, 11 омладинки и 48 сениорки). За најбољу репрезентацију (сви узрасти) проглашена је селекција Србије. Међу освајачима златне медаље је и наша саговорница Нина Радовановић, иначе носилац четири драгоцена појаса и репрезентативка Србије. 

Витез кулинарства Милијан Стојанић и ове суботе обрадоваће нас предлогом јеловника за недељни ручак,а ми сви заједно и неким лепим, ведрим нотама, за пријатно поподне, како сте и навикли деценијама у породичном магазину Радио Београда 1.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво