Читај ми!

Породична прича

Ових дана навршила се 130 година од смрти Лазе Лазаревића. Односно др Лазе Лазаревића. Иако је написао само неколико приповедака, оставио је важан траг у српској књижевној историји. Мање се зна да је др Лаза Лазаревић, и правник и лекар, оставио важан траг у светким медицинским училима. Оно што млади лекари, будући неуролози углавном , уче широм света, зове се Лазаревићев знак. Ishias postica Cotunnii је најважнији научни рад овог даровитог човека који није доживео четрдест година. Имамо малу радио драму о њему-у реализацији Образовног програма за децу, младе и породицу. 

Имамо ми, у Србији, многе значајне научнике, уметнике, књижевнике: Јован Стерија Поповић је један од њих. Рођен је баш на данашњи дан 1806. Био је један од најбољих критичара "кварова" у друштву. Али, ни Зла жена ни Покондирена тиква није била његова савременица- нешто старија од њега, жена која је на својим плећима понела много тога за своју земљу: кнегиња Љубица. Чућемо њену породичну причу.

Ауторке Александра Урошевић и Весна Ћоровић Бутрић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Фамилиологија Фамилиологија

Аутор:
Редакција за децу и младе

Програм за децу и младе Радио Београда 1 постоји пуних шест деценија. Од тренутка када је Радивоје Лола Ђукић добио «партијски» задатак да организује нешто што би деци тих година било забавно и корисно, он је, талентован и мудар, направио дечју групу. [ детаљније ]