Волонтери - добротвори великог срца

Широм света, и у Србији, обележава се Међународни дан волонтера - 5. децембар. О добротворима, њиховим подухватима у тешким временима и подршци коју пружају старијим особама током пандемије вируса корона разговараћемо са Наташом Тодоровић психологом у Црвеном крсту Србије, експертом Међународне мреже за превенцију насиља над старијима у Европи и подпредседницом Геронтолошког друштва Србије.

А добротворка великог срца, Даница Шмиц (83) из Београда, данас обележава пола века волонтирања. Свакодневно обилази своје комшије на Сењаку и набавља им намирнице и лекове. Поделиће са нама сећања на прве волонтерске дане, говорити о значају волонтирања, међугенерацијске солидарности и о априлском рату када је чудом преживела бомбардовање.

У рубрици за здравље ћемо се осврнути на значај имунизације у борби против епидемије. Иако вакцина није чаробни штапић, да ли једино она може да спаси човечанство од здравствене катастрофе већих размера као што је то чинила и у вековима иза нас. О  теоријама завере, клиничким испитивањима, ефикасности и  безбедности вакцинације сазнаћемо више од проф. др  Миме Фазлагић, специјалисте медицинске генетике и акушерства.

Минуте за културу смо резервисали за Библиотеку града Београда и њене пројекте током пандемије корона вируса. Недавно је расписала фото-конкурс "Ретротека" на којем суграђани могу да шаљу своје фотографије престоног града. О пропозицијама конкурса и враћању старим добрим књигама говориће директорка Градске библиотеке Јасмина Нинков.

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница -  (Фото/Црвени крст Србије)

Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]