Читај ми!

Опроштај од Марадоне

Време спорта и разоноде ове суботе биће у знаку опроштаја од фудбалског великана Дијега Арманда Марадоне, успеха фудбалера Црвене Звезде у Лиги Европе и најаве такмичења рвачког светског купа у Београду, упркос пандемији вируса корона која траје и спречава бројне спортисте да се нађу на борилиштима. Ипак, спортисти не посустају, поштују мере, чувају здравље и чекају тренутак када ће услови дозволити још јача такмичења пред навијачима.

Цео свет тугује због одласка фудбалског чаробњака и једног од најбољег фудбалера свих времена. Када сам упознао Марадону схватио сам како изгледа фудбалски Бог изјавио је Емир Кустурица, који је снимио документарни филм о Марадони. Још се памти гол који је чувени Арнентинац постигао пре 38 година у Београду у сусрету са Црвеном Звездом, када је у дресу Барселоне играо на Маракани. Сећање на тај меч и легендарног аса, са нама ће поделити тадашњи капитен Црвене Звезде Владимир Петровић Пижон.

Поново смо га угостили 2005. године у Београду где је у друштву Емира Кустурице упознао нашу земљу и људе са којима је тако лако нашао заједнички језик. За маноге отишао је најбољи фудбалер свих времена.

Победа фудбалера Црвене Звезде у Белгији против Гента и скоро обезбедјен пласман у пролећни део такмичења доноси трачак наде да није све изгубљено у нашем фудбалу. Дејан Станковић је већ остварио зацртани план, а екипа је показала да има велике  могућности у другом по рангу европском фудбалском такмичењу. Већ у четвртак у Београд стиже Хофенхајм и биће то утакмица за прво место у групи.

Када је реч о рапрезентацији сасвим другачије расположење. После неуспеха у баражу за европско првенство следи анализа у фудбалском савезу. Седница Извршног одбора донела је анализу, али и одлуку да до средине децембра Марко Пантелић уради додатну анализу и предложи могуће кадровске промене у спортском сектору. Писма јавности која су упутили Немања Видић и Немања Матић привукла су пажњу, али још увек има доста непознаница када је реч о променама на челу фудбалског савеза, јер има и другачијих мишљења од људи који су директно укључени у рад савеза. Целокупну сиутацију у репрезентативном фудбалу анализирамо са бившим репрезентативцем и селектором Љубинком Друловићем.

Уместо светског првенства у Београду ће се наредних дана одржати светски куп у рвању са више стотина учесника и са жељом да ово такмичење бити права замена за планирано. О свему разговараћемо са Милорадом Докманцем чаланом техничке комисије светске рвачаке федерације и нашим селектором.

Као и свеке суботе и у овој емсиији пратићемо све актуелне спортске резултате. Ове суботе са финала рагби шампионата укључиће нам се Стеван Илијашевић директор Рагби савеза Србије за развој и такмичење, а неће изостати ни увек посебна музичка боја емисије.

Током новембра Радио Телевизија Србије и савез естрадно музичких уметника Србије организује Сабор народоне музике, са осам емисија које се емитују понедељком на програму наше телевизије. Недавно смо у нашој емисији најавили учешће на фестивалу бившег интернационалог фудбалског судије и аналитичара суђења професора Дејана Недића, који се бави и компоновањем. И били смо добри прогнозери, јер је ове године са песмом Бол у изводјењу Алексе Савића заузео четврто место на популарном фестивалу. Свестраном заљубељнику у фудбал, али и Радио Београд, ово није први пут да се појављује и као композитор.

Још један професор изненадио нас је у области музике. Милан Младеновић песник и филозоф, преводилац, издавач и шахиста компоновао је песму о првом тенисеру света Новаку Ђоковићу. У емисији Време спорта и разоноде поделиће са слушаоцима утиске о лепоти спорта и везама музике, уметности и спорта, али и значају успеха Нолета за право представљање Србије у свету. Премијерно ћемо и чути песму Нолитва написану специјално за Новака Ђоковића.

Емисију припрема и води Слободан Игрутиновић.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво