Читај ми!

Припрема воћњака за наредну производну годину

Влада ће наредне године, највероватније у првом кварталу, коначно решити питање дугова пољопривредника ПИО фонду, који су достигли су 2 милијарде евра, изјавио је у Скупштини Србије министар финансија Синиша Мали.

За воћаре је ова производна година завршена, али у воћњацима још има много посла јер треба припремити засаде за наредну годину. То подразумева чишћење засада, санацијску резидбу, као и кречење стабала ради заштите од мраза. О свему томе, као и о садњи воћа, за коју је сада најбоље време, разговарали смо са саветодавком за воћарство у Пољопривредно стручној служби Београд Радмилом Копривицом.

Новембар је код нас традиционално месец за свињокоље. Готово сваке године у то време неко добије трихинелозу, тешку болест коју изазива паразит трихинела. Зато ветеринари упозоравају да одмах после клања месо треба да се однесе на анализу, без обзира да ли је свиња гајена у властитом домаћинству или је купљена. О томе, али и о опасности од афричке куге свиња, као стању у сточарству разговарали смо са директором Ветеринарске станице Бујановац Миодрагом Милковићем.

Републичка дирекција за робне резерве купиће додатне количине  меркантилног кукуруза рода 2020. године, по цени од 22 динара за килограм, са ПЕ-ДЕ-ВЕ-ом. Могу да се пријаве носиоци пољопривредних газдинстава, правна лица и складиштари Дирекције, а рок за реализацију куповине је до 5. децембра.

У лесковачком крају, познатом по повртарству, захваљујући релативно топлом времену, још се беру паприка и парадајз из пластеника. Произвођачи кажу да је производња поврћа у заштићеном простору неупоредиви исплативија од оне на отвореном.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво