Читај ми!

Највећи успех Србије на међународном финансијском тржишту

Држава је на међународном тржишту емитовала нову десетогодишњу еврообвезницу у износу од 1, 2 милијарде америчких долара, заменивши скупи дуг из 2011. године у доларима у евре. Нова цена финансирања Србије је само 1,066 одсто, што је најнижа каматна стопа коју је наша земља икада добила на тржишту капитала.

Економски званичници објашњавају да је на овај начин држава успела да већи део обвезница превремено отплати још ове године, уштеди на отплати камата следеће године и тако смањи укупне потребе за финансирањем у 2021., како бисмо што снажније и спремније дочекали наредну годину.

Како ће се ова трансакција одразити на јавни дуг, заинтересованост инвеститора да још више улажу у нашу земљу и економске реформе?

Саговорник емисије је Никола Драгашевић, генерални директор сектора за монетарне и девизне операције Народне банке Србије.

Уредник: Оливера Симић Милошевић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
У средишту пажње У средишту пажње

Аутор:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]