Вести на ромском језику

Криза изазвана пандемијом корона вируса највише је погодила најугроженије категорије становништва, попут Рома, указују представници организација цивилног друштва који су разговарали с Горданом Чомић, министарком за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Министарки су пренели очекивања да ће цивилни сектор удуће више бити укључен у процес доношења одлука.

У организацији Фонда за хуманитарно право у Приштини је  приређена изложба „Било једном, не поновило се". Изложене су свеске, књиге, играчке, делови гардеробе и  фотографије деце која су страдала током сукоба на Косову и Метохији 1998-1999. године. Због пандемије, изложба се за сада може погледати виртуелно.

Зашто млади из ромске заједнице у Мађарској заборављају свој идентет? И зашто нема комплексне акције која би спречила нестајање ромског језика и осталих културних одлика међу Ромима млађе генерације у тој земљи? То је тема којом ћемо се бавити у завршници емисије.

Уредник емисије је Бранко Ђурић.

svetroma@rts.rs

Романо Тхем Романо Тхем

Аутор:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]