Читај ми!

Нина је број 1

Спортска мрежа Спортнет прогласила је најбољу фудбалерку Србије за ову полусезону- ласкаво признање отишло је у руке младе Нине Матејић, играчице Пожаревца. Куриозитет је да су одлуку доносиле искључиво фудбалерке, капитени својих тимова, даме с тракама око руке биле су наклоњеније офанзивнијим колегиницама, онима које су задужене за голове. Нина је прича за себе, рођена је у Великој Плани, месту у коме нема организованог женског фудбала, па је прво играла с дечацима, а онда прешла у редове Пожаревца, чији дрес и сада носи. Тек јој је 15 година, а већ је запала за око скаутима минхенског Бајерна, који је очито има у виду за скорију будућност. Ваља по добру поменути и Братислава Живановића Патка, тренера из Крњева који је избрусио овај фудбалски драгуљ, човека који је некада- у играчким данима- био страх и трепет за бројне екипе бивше Југославије, посебно њихове навалне редове, `чистећи` с терена све испред себе. Управо то се показало као добитна комбинација, Нина је очврснула,, научила да се гради, да пођеднако даје себе у нападу и везном реду, да се врати и до свог гола ако треба, да игра модеран, физички захтеван фудбал. Отуда и ово лепо признање, тим драгоценије што су о њему одлучивале колегинице с терена, углавном репрезентативке, да се чува на полици и у срцу, као једна од првих награда пре него се отисне у Европу и бели свет. А хоће, без сумње. Сведоче о томе они препуни нотеси фудбалских стручњака из Баварске.

Кад смо већ код награда, треба истаћи да је емисије `Време спорта и разоноде` у петак добила признање за животно дело, на Фестивалу спортског филма, који се традиционално одржава на Златибору. Још једна у низу овогодишњих награда  култној емисији Радио Београда 1, која је у марту обележила шест деценија постојања. Славили су и фудбалери Црвене звезде у Лиги Европе, пошто су савладали неугодну екипу белгијског Гента. На јуниорском Европском првенству у Поречу, џудисткиње Андреа Стојадинов и Марица Перишић освојиле су златне медаље. У одбојкашком првенству Србије коло води, од почетка шампионата, краљевачка Рибница. Осам мечева и исто толико победа, убедљиво, више него заслужено. Нажалост, вирус короне уселио се у њихове редове, па су момци са Ибра тренутно у изолацији, одложене су им утакмице првенства, односно четвртфинала Купа Србије. Милан Симојловић, тренер Рибнице, наш данашњи саговорник, истиче ведар дух својих изабраника, каже да све лепо подносе и очекује да ће у истом стилу наставити сезону, чим се за то створе услови. 

Фудбалери крагујевачког Радничког све сигурније потврђују челну позицију на табели Прве лиге Србије, тренутно су први с пет бодова предности у односу на новосадски Кабел и чак десет више од трећепласираног Графичара. Разумљиво, тешко је већ сада проглашавати било кога за првака, првенство је дуго, али чињеница је да момци у црвеном играју одлично, и код куће и у гостима и да су сви задовољни- ватрени и верни навијачи, управа, играчи и, наравно, стручни штаб, предвођен тренером Александром Линтом, који је наш данашњи саговорник. 

Можда у овом тренутку бадминтон и нема код нас популарност коју заслужује, али све је више оних који су активни по том питању и који се радо враћају игри из младости. Из седмице у седмицу, покушавајући да анимирамо младе да се баве овим лепим спортом, објављујемо вести из националног савеза, и ове нове су више него лепе. Андреја Андрић, генерални секретар БСС, обавештава нас о новим медаљама. Србија је, наиме, обезбедила два одличја на Европском јуниорском првенству у Финској. Марија Судимац у женском синглу и Михајло Томић и Сергеј Лукић у мушком дублу одлучују које ће им признање припасти, али да су већ међу најбољима- јесу. 

У оквиру пратећег програма изложбе `Свирале Етнографског музеја`, вечерас од 18 часова одржаће се концерт Неде Николић и њених гостију. Неда  је дипломирала на Одсеку за етномузикологију на Факултету музичке уметности у Београду. Свирање на фрули је учила код Боре Дугића. Одржала је бројне концерте широм наше земље и целог света. Успешно се бави педагошким радом у оквиру радионице свирања, под покровитељством Министарства културе и информисања. Један је од најбољих младих фрулаша Србије. На концерту ће наступити са својим гостима: Александром Софронијевићем (хармоника), Вељком Ненадићем (клавир), Луком Косановићем (кавал), Александром Петровићем (контрабас, тамбура), Небојшом Брдарићем (фрула), Младеном Савићем (тапан) и Александром Тирнанићем (вокал). Концерт кога од срца препоручујемо онима који воле и негују традиционални и аутентични звук Србије.

Тешко је живети ових дана било где на кугли земаљској. Ковид 19 све нас је сатерао у мишју рупу, `још нам само але фале`. И појавиле су се, у виду терористичких напада широм Европе. Последњи је био пре неки дан у Бечу, још увек је у шоку и балерина Гала Јовановић, рођена Београђанка, иначе балерина Бечке опере. Каже нам да је у Аустрији и даље на снази највиши степен узбуне, без обзира што су први осумњичени приведени лицу правде. Током атентата, у згради Опере, где је запослена, публика је била закључана, чекајући развој догађаја. Давала се последња оперска представа пред карантин.Гала Јовановић истиче да су се у ноћи напада телефони усијали. Пријатељи су звали једни друге, дописивали се, распитивали се да неко кога познају није можда повређен. До пре само три месеца, Гала Јовановић је становала баш у непосредној близини где су се догодили напади, разумљиво је што јој није свеједно. Ипак, све што се догодило није поколебао нашу балерину у жељи да настави нормално да живи и ради у Бечу. Нада се да ни корона неће трајати вечно и да ће поново заиграти на сцени једне од најпознатијих оперских установа у свету. 

Домаћи играни филм "Име народа", Дарка Бајића, кренуће у свој редован биоскопски живот по целој Србији 12. новембра. Редитељ Бајић креира епску биографску сагу о једној од кључних личности Новог Сада и српске историје - Светозару Милетићу. У Природњачком центру Србије у Свилајнцу отворена је нова гостујућа изложба Француске амбасаде "Караван за климу`. Институт за уметничку игру из Београда и Удружење за афирмацију балетне уметности и савременог плеса `Живимо балет` из Сарајева, овог викенда организује прву Међународну зум конференцију `Едукација у савременој игри и модерном балету на простору бивше Југославије` . У Галерији `Прогрес` прексиноћ је отворена изложба `Здраво, брате!`, замишљена као омаж недавно преминулом фотографу европског и светског реномеа Срђану Сулејмановићу. За наш програм причају Пеђа Кујунџић и Андреј Цукић, двојица од бројних Срђанових колега које искрено пате за другаром и један од тројице који су бирали Сулејмановићеве радове за ову изложбу.

У Музеју афричке уметности отворена је изложба `Намибија-30 година после ослобођења`. У галерији `Сингидунум, у Кнез Михаиловој улици број 40, у току је изложба `Омаж великанима`, чији је аутор Радојка Самарџија. Удружење `Циркусфера` организује осми по реду фестивал савременог циркуса `ЦиркоБалкана`. У завршници осмог концертног серијала `Џез за Џ`, Дома омладине Београда, одржан је пригодан концерт, али и промоција компакт диска са студентским композицијама и аранжманима, под називом "Мозаик", у издању Факултета музичких уметности. У издању `Креативног центра`, недавно су објављене четири нове сликовнице намењене најмлађима.

У галерији `Луцида`, у приземљу Чика Љубине улице број 11, до 18. новембра траје изложба `Слобода на дах`, ауторке Иване Живић. . Изложба радова ученика насталих у радионици у оквиру Дана европске баштине под називом „Мој град, леп као слика" биће постављена у Холу Народног музеја у Зрењанину. Двадесети Бијенале керамике Београд , међународна изложба уметничке уникатне керамике, одржава се до 15. новембра у Конаку књегиње Љубице. У Уметничкој галерији " Стара капетанија " пре неколико вечери отворена је изложба акварела Маје Верцоти, под називом "Мирис воде". Изложба `Хероине Великог рата` актуелна је у Културном центру Чукарица, у галерији `Старт 06`, док се поставком `Меморија без детињства` у Ранчићевој кући у Гроцкој представља уметница Невена Црногорац. Вечерас у Врању гостује Рафаел Сераљет,реномирани шпански гитариста. Ово интересантно музичко вече најављује Зорица Јовић заменица градоначелника Врања. 

Библиотека „Центар за културу" у Кладову, месец новембар проглашава месецом  диносауруса. Зашто и како, објасниће нам директорка библиотеке Жаклина Николић. Изложба ,,От(к)ровење", Зорице Шормаз, актуелна је у Галерији 55 у Нишу.У четвртак, 12.11.2020.г. у 19х у Салону код Порте (Змај Јовина,16 Вршац) Удружење `Тачка сусретања` приређује отварање изложбе Драгана Спасића под називом "Петра и ванземаљци и лептири и бубице и тата". У пожаревачкој Галерији савремене уметности отворена је изложба 9. Бијенале мозаика под називом "Лепота предања", која представља наставак дугогодишње сарадње Народног музеја у овом граду и Галерије Студентског културног центра из Новог Београда. У Малој галерији УЛУПУДС-а, у Узун Мирковој број 12, отворена је  изложба "Мозаик малог формата", ауторски пројекат Петра Вујошевића, потрајаће до 19. овог месеца. `Рефлектор театар` нашим слушаоцима поклања улазнице за представу `Мушкарчине`, која је на програму 11. новембра.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво