Читај ми!

Меморандум за достојанство пензионера

Три пензионерске организације – Партија уједињених пензионера Србије ПУПС, Савез пензионера Србије и национални Покрет трећег доба потписали су Меморандум о сарадњи којим треба да буде унапређен економски и социјални положај старије популације у нашој држави и о томе ће бити речи у првим минутима емисије.

Овим документом се посебно даје подршка у остваривању сигурности и редовности пензија и дефинисању начина усклађивања пензија по тзв. швајцарској формули.Ту је и ПУПС-ов прокламовани принцип - 3П - „Пензије прате плате"!

О раду Удружења пензионера општине Ковачица говориће председник те асоцијације Јано Корењ. Ово удружење већ шест деценија води бригу о неколико хиљада пензионера из градске и сеоске средине. Старији житељи из овог дела југоисточног Баната веома су успешни на републичким, регионалним и општинским спорстким такмичењима. Надалеко су познати и по рецитаторској секцији и старијим писцима и песницима.

Минуте за здравље издвојили смо за ретку болест - мултипли мијелом. Од избијања пандемије корона вируса међу најугроженијима су хематолошки пацијенти, па је било неопходно пронаћи нове начине за здравствено збрињавање изван болнице. Међу тим пацијентима су и оболели од мултипли мијелома, којима су правовремена дијагностика и терапија изузетно драгоцени. Реч је о болести од које у Србији болује неколико стотина људи.

А шта је мултипли мијелом и како се лечи? Одговоре смо потражили од проф. др Иване Урошевић из Клинике за хематологију Клиничког центра Војводине.

Рубрику за културу смо резервисали за књигу „Француска и Србија: Векови пријатељства" др Алексиса Труда. Реч је о двојезичном делу у којем аутор анализира односе двеју земаља од средњег века до времена Де Гола и Митерана. Књига је недавно представљена у Југословенској кинотеци.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Потписници Меморандума о сардњи (Фото/Покрет трећег доба Србије)

број коментара 0 Пошаљи коментар
Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]